Beenhouwerij en café Weerwolf

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Beenhouwerij en café Weerwolf

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Politiebureau

Beschrijving

Voormalige beenhouwerij en café zogenaamd "Weerwolf", thans politiebureau. In kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw, zie prentbriefkaart voorgevel aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw. In 1995 naar ontwerp van architect J. Van Royen (Sint-Niklaas) gerestaureerd.

Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak (nok parallel aan de straat). Gecementeerde en witgeschilderde, neoclassicistische lijstgevel op beschilderde hardstenen plint. Afgevlakte bossage onder puilijst, imitatievoegen boven onderbroken cordonlijst, geprofileerde dak- en vernieuwde kroonlijst. Opvallend middenrisaliet met spiegelboogdeur met geprofileerde natuurstenen omlijsting op neuten, gestrekte kroonlijst met jaartal "1777" en sluitsteen met engelenhoofdje. Treden verwijderd in functie van hellend vlak. Balkon op de bovenverdieping (zie prentbriefkaart) verdwenen. Licht getoogde vensters, op de bovenverdieping gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting met diamantkopvormige sluitsteen. Vernieuwd houtwerk. Interieur volledig aangepast met uitzondering van twee parallelle tongewelfde kelders.

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Gemeentelijke eigendommen, Doos I-VIII (verbouwing Markt 26).