Hoeve en wegkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en wegkruis

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met U-vormige aanleg, bereikbaar via oplopend pad. Open erfzijde beschaduwd door grote olm. Complex volgens kaartmateriaal en kadasterarchief minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Opschrift "C.D.S(?). 20,6,29 NEDERBRAKEL" in gecementeerde plint van boerenhuis (erfzijde).

Bakstenen boerenwoning van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op de straat). Naar het zuiden georiënteerde verankerde erfgevel op gecementeerde plint; belijnende tandlijst en overhoekse muizentand. Licht getoogde vensters op vernieuwde dorpels; bovenvensters met houten lateien; houtwerk gedeeltelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, deels vernieuwd. Dito deur.

Ten westen, aanpalende vakwerkschuur met deels behouden structuur, heden aangepast tot garage.

Ten oosten, aangebouwde schuur in deels versteende vakwerkbouw met behouden ankerbalk, lemen vullingen met deels zichtbaar vitswerk en beplankingen in het tweede kwart van de 20ste eeuw vergroot met bakhuisje.

Achter het woonhuis, verwaarloosde boomgaard.

Betonnen wegkruis onder een leilinde en omringd door een laag hek, verscholen tussen aanplantingen van oplopende wegberm op het erf van nummer 41. Opschrift "INRI" en "STAAT STIL EN ZIET OF ER EEN SMART IS GELIJK DE MIJN HEDEN MIJ MORGEN GIJ PEIST ER WEL OP". Ontbrekend houten Christusbeeld.

• Informatie verstrekt door de heer L. De Temmerman.

Aanvullende informatie

Van de ten oosten aangebouwde schuur zijn de resten van de vakwerkbouw uit het zicht verdwenen bij verbouwingen.