Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van altijddurende bijstand

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Haeyershoek. "Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van altijddurende bijstand", schuin ingeplant aan straathoek en omgeven door omheind tuintje.

Neogotische kapel gebouwd ter vervanging van verdwenen Mariakapel (op hoek Jagers- en Meerbeekstraat); ingewijd in 1913. Grond geschonken door eigenaars van tegenover liggend hoekpand, namelijk afspanning "In den groenen Jager". Onderdeel van Heilige Sacramentsprocessie.

Sobere rode baksteenbouw verfraaid met hardsteen, op gecementeerde sokkel. Eenbeukige kapel van één travee met smaller koor onder kunstleien zadeldaken, rondom gestut door versneden steunberen. Omlopende overhoekse muizentand. Voorpuntgevel op schouderstukken, met driehoekige oculus, sierankers, ingewerkte ijzeren offerbus en bekronend gesmeed ijzeren kruis. Gekoppelde spitsboogvensters in schip, enkelvoudige in koor, voorzien van glas in lood. Spitsboogdeur met hardstenen booglijst, sluitsteen en kwarthol geprofileerde deurposten.

Bepleisterd en geschilderd sober interieur onder spits tongewelf.

Mobilair

Beschilderd houten altaar met op doek beschilderd antependium (Aanbidding van Maria). Gepolychromeerde houten triptiek met Onze-Lieve-Vrouw met kind (icoon) geflankeerd door bloemenranken. Plaasteren beelden van Heilige Jozef, Heilige Familie en Heilig Hart.

• Brakel, Dekenij, Resolutie Boek (...) 1894-.
  • Informatie verstrekt door Dhr. L. De Temmerman.