Begraafplaats Sint-Pieter-in-de-Banden

Beschrijving

Begraafplaats Sint-Pieter-in-de-Banden palend aan de Kerkhofstraat. Zogenaamd "nieuw kerkhof" in 1906-1909 aangelegd door aannemer J.B. De Tandt met rechthoekige plattegrond en grindpaden volgens geometrische aanleg; wellicht geïnspireerd op ontwerp van ingenieur De Bruycke van 1895 (zie Neerstraat straatinleiding). Uitbreiding met aanpalend perceel voor extra begraafplaats en strooiweide voltooid in 1995.

Volledig ommuurd kerkhof met gesmeed ijzeren toegangspoort aan gewitte hekpijlers op versneden steunberen. Grindpaden leiden naar centraal gelegen neogotische Calvariekapel. Gewit éénbeukig vierkant gebouwtje op versneden steunberen onder half schilddak. Hoger opgetrokken voorpuntgevel op schouderstukken met topkruis.

Brede spitsboog, verfraaid met negblokken en knopkapitelen, onder dito drielicht. Gepolychromeerde levensgrote beeldengroep van Christus aan kruis met de Heilige Johannes en Onze-Lieve-Vrouw.

Ten zuidoosten van kapel, met gesmeed hekwerk omsloten perceel voorbehouden voor kloosterzusters van Heilig Hart (zie doorboord hart).

Ten zuiden van kapel, praalgraf van familie De Wolf-De Clerq vervaardigd door "J. Charlier Bruxelles" (zie opschrif) in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Overledenen beweend door bronzen treurende vrouw onder treurwilg. Fraaie roodmarmeren naamplaat, zerk, twee flankerende siervazen en knielbankje aan hardstenen trap.

Merendeel begin 20ste-eeuwse graven met name hardstenen stèles met topkruis.

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Kerkhof werken (1810-1909); Kerkhof, Doos Uitbreiding Kerkhof Nederbrakel.
  • BRAKELS T., Geschiedenis van Nederbrakel Opbrakel en omstreken, Kortrijk, 1952, p. 87.