Kloostergemeenschap en schoolcomplex

Beschrijving

Kloostergemeenschap Broeders van Liefde en (Sint-Augustinus) Viso Cor Mariae-school in neogotische stijl.

Klooster van Broeders van Liefde in 1925 opgericht, recent volledig gerenoveerd. Ommuurd U-vormig loodrecht op de straat ingeplant gebouw, opgetrokken uit rode baksteen met enkele decoratieve natuurstenen elementen. Straatgevel van vijf traveeën, twee en drie bouwlagen onder snijdende schilddaken (pannen). Verspringende lijstgevels verfraaid met lisenen en spitsboogfriezen. Zegenende patroonheilige in spitsboogvormige gevelnis. Vooruitspringend driezijdig zijrisaliet met dakvenster in hogeroplopende trapgevel. Ten noordwesten, voormalige kapel, met drie trapgeveltjes en dakruiter met zeszijdig houten topstuk en spits, verbouwd tot polyvalente zaal.

Achterin gelegen schoolcomplex van Sint-Augustinus van 1924, inmiddels uitgebreid en gefusioneerd met scholengemeenschap Viso Cor Mariae (zie nummer 45, Marktplein nummer 8). Schoolgebouw uitgebrand in 1947. Oorspronkelijk zadeldak bij heropbouw, onder leiding van A. Van de Vijver door plat dak vervangen.

Klassiek bakstenen schoolgebouw (nok parallel aan de straat) van zeven traveeën en twee bouwlagen onder plat dak geritmeerd door middel van vlakke pilasters en boogfries. Grote steek- en tudorboogvormige vensters op natuurstenen dorpels. Patroonheilige Sint-Augustinus in gevelnis onder tuitgevel in rechter poorttravee

Aan zuidzijde van speelplaats, levensgroot Christusbeeld.

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Bouwaanvragen, Doos 1948 (nummer1-20), nummer 1948/4.
  • BAGUET P., Broeders van Liefde 80 jaar in Brakel, in Triverius, XXI, 4, 1991, p. 41-46.
  • BAGUET P., Het eerste klooster der Broeders van Liefde te Nederbrakel, in Triverius, XXVI, 3, 1996, p. 20.
  • BAGUET P., 60 jaar geleden : viering 25 jaar Broeders van Liefde te Nederbrakel, in Triverius, XXVI, 3, 1996, p. 8-24.
  • BRAKELS T., Geschiedenis van Nederbrakel Opbrakel en omstreken, Kortrijk, 1952, p. 195, 286.