Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis in eclectische stijl volgens overlevering en kadastergegevens opgetrokken circa 1910-1914 na straatverbreding, teruggaand op oudere gesloten hoeve en 19de-eeuwse brouwerij "Cosyns".

Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat). Rood bakstenen parement, met natuurstenen banden, op arduinen sokkel met natuursteen in breuksteenverband. Hoofdgestel met tegeltableaus; kroonlijst op uitgelengde modillons recent verwijderd. Lijstgevel geritmeerd door hoeklisenen én vooruitspringende deurtravee onder dakvenster in tuitgevel. Gekoppelde vensters, op de bovenverdieping voorzien van rondboogvormige waterlijst en siersluitsteen. Centrale vleugeldeur met getraliede deurlichten en origineel houtwerk. Sobere achtergevel waarin de verspringende middenvensters de bordestrap situeren.

Interieur

Salon en eetkamer met beschilderde stucplafonds met dito fruit- en bloemenkorven; marmeren schouwmantel met geëmailleerde gietijzeren kachel.

Gekasseid erf met begroeide mestvaalt, toegankelijk via overzolderde doorrit, ingesloten door gewitte bedrijfsgebouwen met gepikte plint en blauwgeschilderd houtwerk onder pannen zadeldaken. Inscriptie "KOSYNS 1816 NEDERBRAKEL" in houten deurlatei van deurtje in dubbele dwarsschuur ten noorden.

• BAGUET P., Brakel in oude prentkaarten, in Triverius, XI, 2, 1981, p. 27.
  • BAGUET P.-VAN DE MERGEL F., Terugblik op Nederbrakel, s.l., 1990, p. 13.