Afspanning en hoeve In den groenen Jager

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Haeyershoek. Voormalige afspanning en hoeve zogenaamd In den groenen Jager, ook "hoeve Vanderlinden" (volgens stafkaarten van 1864 en 1884), heden landbouwbedrijf, aan straathoek gelegen. Oorspronkelijk semigesloten complex met U-vormige aanleg volgens kaartmateriaal minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, in de 19de en 20ste eeuw diverse malen verbouwd en vergroot tot gesloten hoeve.

Gebetonneerd erf, toegankelijk via poort aan straatkant, door lage bijgebouwen in twee gedeeld en omgeven door veelvuldig verbouwde gewitte bedrijfsgebouwen onder zadeldaken (kunstleien, golfplaten).

Boerenburgerhuis met opvallend volume en minstens tot de tweede helft van de 18de eeuw teruggaande aanleg; huidig uitzicht bepaald door aanpassingen uit de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Voorheen hoekhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen en strooien zadeldak met links lagere stal annex schuur (zie prentbriefkaart uit begin 20ste eeuw). Naar verluidt stal in 1926 verhoogd, verbouwd tot woonhuis en verlengd, nu onder doorlopend vernieuwd zadeldak (kunstleien). Gewitte bakstenen verankerde lijstgevel met gepikte plint en getrapte daklijst. Licht getoogde en rechthoekige vensters met houtwerk uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekige brede deur, met originele paneeldecoratie, koperen deurklink in vuistvorm en gesmede bovenlichttracering, gevat in vlakke natuurstenen omlijsting. Drie huiskelders met steekboognis en bakstenen trap met arduinen bloktrede.

Ten zuiden, koeienstallen. Daarachterliggend boerenarbeiderswoning (nok loodrecht op de straat), mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw (zie vlechtingen, rondboogpoortje) in het derde kwart van de 20ste eeuw verbouwd tot stal, verhoogd, voorzien van twee zolderlaadvensters en vergroot met melkhuis.

Westelijke erfzijde begrensd door varkens-, paarden- en koeienstallen met bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken, ruiven, natuurstenen voederbakken met tussenschotten en aalput. Windwijzer met ruiter te paard op de daknok. Vergroot met loodsen.

• Rijksarchief Ronse, Topografisch-historische atlas, nummer 796.
  • BAGUET P.-VAN DE MERGEL F., Terugblik op Nederbrakel, s.l., 1990, p. 35.
  • MORRE V.-DE TEMMERMAN J., De herbergen in de beide Brakels, tweehonderd jaar geleden, in Triverius, V, 2, 1975, p. 15.