Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa naar verluidt in 1938 naar ontwerp van architect F. Van Severen (Dendermonde) in opdracht van veearts Vanderhauwaert gebouwd. Geelbakstenen breedhuis van twee bouwlagen, drie traveeën met dubbelhuisopstand + rechts poorttravee; schilddak (kunstleien) met zinken nokbekroningen. Kenmerkend gevelbreed afgerond balkon met vlaggenmast; links afgeronde uitbouw met horizontaliserende vensterregisters. Gevelopstand geaccentueerd door natuurstenen banden in hoofdgestel, vensterposten en dorpels. Opvallend middenrisaliet met verdiepte afgeronde ingang en bekronend klokvormig fronton met oculus en jaartal "1938" in sierankers. Rondboogvormige glasdeur in hardstenen omlijsting; art-decosmeedwerk eveneens toegepast in vensters van afgeronde portiekwanden. Voorts rechthoekige vensters met gekleurd glas in bovenlichten en origineel houtwerk. Achtergevel met erker en terras.

Zeer gaaf bewaard eigentijds interieur; salon in neo-Vlaamse-renaissancestijl uitkomend op brede traphal met trap in art-decostijl. Praktijk- en wachtruimte toegankelijk via poort. In niveau's aangelegde tuin, afgesloten door lage muur met ijzeren hek; in verbinding met tuin Neerstraat nummer 56.

• DE WOLF K., Art deco en Modernisme (1918-1965), Architectuurgids Zuid-Oost-Vlaanderen, Zottegem, s.d., p. 44.