Maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderijgebouwen

Beschrijving

Leegstaande maalderijgebouwen naar verluidt tot voor tien jaar in gebruik, interieur en installatie ontmanteld. Volgens kadasterarchief en cartografisch materiaal bebouwing, oorspronkelijk horend bij eigendom Neerstraat nummer 54, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Sinds de eerste helft van de 19de eeuw oliemolen, aangedreven door paardenkracht. Opschrift "18 LVD 78" en enkele graanstengels in gecementeerde gevel, verwijzend naar vroegere eigenaar Van den Dooren-Van der Linden. Complex vergroot in het vierde kwart van de 19de eeuw. In 1892-1893 worden paarden vervangen door stoommachine (type Système Bollinckx); in het tweede kwart van de 20ste eeuw verbouwing en omvorming tot mechanische maalderij.

Bakstenen fabriekspand van acht traveeën, twee bouwlagen en rechthoekige vensters met ijzeren roeden. Sporen van diverse vergrotingen aan straatgevel. Poort met origineel schuifsysteem; laadvenster met overstekend zadeldak en houten beschieting, hijssysteem verdwenen; ronde fabrieksschoorsteen van baksteen.

• Brakel, Gemeentearchief Nederbrakel, Bouwaanvragen, Doos 1862-1922.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De molens van het arrondissement Oudenaarde, Uit hun geschiedenis, Oudenaarde, 1974, p. 56.

Aanvullende informatie

Het bakstenen fabriekspand van acht traveeën, twee bouwlagen en rechthoekige vensters met ijzeren roeden werd omgebouwd tot wooneenheden. De fabrieksschoorsteen bleef bewaard maar de erfgoedwaarde van het geheel ging verloren.

Auteurs: Jacobs, Els