Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve met U-vormige aanleg uit het vierde kwart van de 19de eeuw, vergroot in het tweede kwart van de 20ste eeuw (zie kadasterarchief). Bedrijfsgebouwen in combinatie baksteen en houtbouw rondom ten dele gebetonneerd erf.

Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van vijf traveeën onder schilddak (kunstleien, nok loodrecht op de straat). Verankerde bakstenen lijstgevel met houten dakvoet boven baksteenfries. Beluikte licht getoogde vensters op arduinen lekdrempels; mooie voordeur met bovenlicht gevat in gesinterde bakstenen omlijsting met oren en getande waterlijst. Armpomp met arduinen waterbak tegen de erfgevel. Achtergevel met getraliede venstertjes. Niet zichtbare zijgeveltoppen met laadluiken uitkomend op de aan weerszij aangebouwde dwarsschuren.

Ten oosten, aangebouwde dwarsschuur in combinatie van bakstenen muren met vakwerkbouw; opvallend houten stijl- en regelwerk met lemen vullingen; behouden houten ankerbalkgebint met kreupele stijlen. Noordelijke buitengevel roodgeschilderd waardoor leemstructuur aan oog onttrokken is; zuidelijke zijpuntgevel met horizontale houten beschieting. Gesculpteerde houten dakconsoles (zie nummer 24, 46). Aan erfzijde uitbouw voor varkensstal en toiletten onder verlengd zadeldak, omgevormd tot hondenhok met jaartal "1910 (?)" in deurpost.

In verlengde van dwarsschuur, later toegevoegd bakstenen zogenaamd "braskot".

Ten zuiden, losstaand bouwvallig bakhuis.

Ten zuidwesten, naast doorrit, wagenhuis (nok loodrecht op de straat) in baksteen met enkele wanden in stijl- en regelwerk met lemen vullingen, verbouwd tot garage.

Ten westen, koeienstal, voorzien van bakstenen troggewelven op ijzeren I-balken, met hooizolder in combinatie met dwarsschuur. Straatgevel met aanleunende aalpomp, na de Tweede Wereldoorlog vernieuwd.