Bottelarij Top Bronnen

Beschrijving

Van de straat verwijderd, schuin ingeplant en met hekwerk afgesloten bedrijf zogenaamd "Top Bronnen". Opgericht rond 1905 door F. Hoebeke, luciferfabrikant uit Geraardsbergen, ter vervanging van luciferfabriek zogenaamd "Fabrique d'Allumettes à Nederbrakel" die hij evenals het kasteel overgekocht had van H. De Hovre. Via ingenieus tunnelsysteem werd bronwater van hoger gelegen park naar lagergelegen bottelarij geleid. Bedrijfsgebouwen vernieuwd in jaren 1950. In 1985 overgenomen door Inexco-nv.; installatie en bottelarij voor mineraalwater en frisdrank vernieuwd; ten zuidwesten en ten westen uitgebreid met hedendaagse bedrijfsgebouwen, magazijnen en parking.

Bakstenen administratiegebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken. Strakke gevelopbouw geritmeerd door lisenen en spaarvelden, verspringende daklijsten met aflijnende dakpannen en achteruitspringend linkertravee. Uitvergrote firmanaam boven inkompoort. Gekasseid pad naar rechthoekige geometrisch gesmede poort aan hardstenen trap met opschrift in plintsteen. Dito vensterpartijen met rolluiken.

Ten oosten en ten zuidoosten palend aan kasteeldomein, behouden industriële loods onder sheddaken, met achterliggende schoorsteen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Gebouw opgetrokken in combinatie baksteen en beton met vervaagde firmanaam in korfboogvormige geveltop met uitgewerkte lantaarnvormige bekroningen op de verluchtingskokers ter hoogte van de gevelhoeken.