Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Achterin gelegen villa, met ijzeren hek aan de straat, uit 1935 volgens kadaster en volgens prentkaart vroeger café "Sportplein", heden zogenaamd Brasserie Tea-room "L'ô Sacrée". Art-decowoning van anderhalve bouwlaag onder schilddak (kunstleien) met nokbekroning. Symmetrische gevelopstand en overhoekse rechthoekige erkers opgetrokken uit bak- en natuursteen op gecementeerde plint. Lijstgevels met houten kroonlijst op modillons. Centrale verdiepte deur met bovenlicht, bekroond door vijfzijdige betonnen luifel. Eén breed klimmend dakvenster; twee rechthoekige vensters en balkondeur met gesmede balustrade. Vensters op begane grond afgewerkt met afgeschuinde hoeken, roedeverdeling met karakteristiek art-decomotief (kwartzon met stralenkrans) en structuurglas. Origineel houtwerk.

Aanpalend toegang tot zogenaamd "Koningsbronnen". Voormalige bronwaterfabriek in 1908 door Aalsterse textielfabrikant J. Meirschman opgericht. In 1943 overgenomen door brouwerij Van Roy uit Wieze en uitgebreid met limonadebottelarij. Enkele jaren geleden opgeslorpt, gereorganiseerd en infrastructuur volledig vernieuwd door Inexco-nv.

• DESEYN G., Bronwater- en limonadebedrijven in Oost-Vlaanderen, in Tijdschrift voor Geschiedenis van Techniek en Industriële Cultuur, XXXIV, 2, 1991, p. 44.