erfgoedobject

Woning Walravens

bouwkundig element
ID
73747
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73747

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Walravens
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Walravens
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

"Huis Walravens", opgetrokken in 1954 naar ontwerp van architect Lucien Engels in samenwerking met Roger De Winter. Volledig intact rijhuis van twee bouwlagen met aandacht voor de vlakverdeling van de gevel die vooral horizontaal wordt geaccentueerd.

Typisch voor het oeuvre, resulterend uit de samenwerking van genoemde architecten, is het portaal, uitgewerkt als verdiepte nis, en het gebruik van glastegelstroken. De stalen raamprofielen werden gebruikt om het geheel een zekere lichtheid te verlenen.

Ook het interieur met rationeel doordachte plattegrond bleef gaaf bewaard en vertoont nog de karakteristieken die genoemde architecten meestal aanwendden: een dynamische inkomruimte met een uitgewerkte trappenpartij voorzien van speelse, kleurige spijlen en verspringende niveaus met zones die elkaar deels overlappen om zo de bebouwde oppervlakte maximaal te benutten. Het oorspronkelijke meubilair, evenals een aantal muurschilderingen werden gelijktijdig ontworpen en bleven nagenoeg onaangeroerd.

  • DE KOONING M. 1995: Lucien Engels, in Vlees en beton, nummers 26-27.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Walravens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73747 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.