Mariakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariakapel

Mariakapel van 1954. Inplanting ten zuidoosten van de kerk nabij de sacristie.

Eenbeukige kapel van twee traveeën en een vlakke sluiting; aan zuidoostelijke zijde openwerkt. Leien zadeldak met dakschild en dakruiter. Gesigneerd en gedateerd confer opschrift in respectievelijke rechter en linker steunbeer: "MARIAJAAR 1954 INGEZEGEND MGR. DESMEDT PASTOOR E.H. DEGEETER ARCH. R. MEYER OOSTENDE" en "ROTSAERT ZONEN AANNEMER SINT-PIETERSKAPELLE". Baksteenbouw boven lage breukstenen sokkel. Rondboogvensters in zijgevels. Arduinen grafplaat in westgevel met wapenschild waaronder opschrift: "Begraafplaats van de Familie Jonker Roland Rapaert de Grass Le Fevere de ten Hove. R. Vermeersch Roeselare".

Geschilderd en bepleisterd interieur. Natuurstenen altaar met centraal opschrift: "H. MAAGD DER ARMEN HEB VERTROUWEN" met rechts en links de volgende opschriften: "GIFT VAN M.WE DE SOETE EN DOCHTER" en "R. VERMEERSCH ROESELARE".

Erboven rondboognis met gelazuurde tegels en oeil-de-boeuf met glasraam. Links en rechts glasramen in rondbogige vensteropeningen met mariale voorstellingen.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol