Klooster Mater Dei-instituut

Beschrijving

Klooster van de Zusters van Sint-Vincentius a Paulo of zusters van Liefde, heden deel van het Mater Dei-instituut (nummer 14). In 1867 naar ontwerp van de Antwerpse architect E. Leclef opgetrokken klooster met een monumentale straatvleugel van 16 traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een zadeldak met dakvlakvensters. De monotone, bakstenen lijstgevel is strak geritmeerd door licht getoogde vensters en deuren, en sterk horizontaal geleed door de hoge hardstenen plint, de lekdrempels en spiegelvormige borstweringen van de vensters, en de ingekaste kroonlijst.

Interieur. Neogotische kapel, toegewijd aan Sint-Vincentius a Paulo en gewijd in 1869.

Door de uitbreiding van de functie - naast klooster ook school - werden de gebouwen meermaals aangepast en de tuin systematisch bebouwd.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (08.03.1995).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 13393 (bouwvergunning 18.10.1867).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie