erfgoedobject

Neoclassicistisch ensemble

bouwkundig element
ID
73665
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73665

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch ensemble dat gevormd wordt door een monumentale herenwoning aan het Sint-Jacobsplein, een éénlaags bijgebouw, een koetspoort en een tuinmuur aan de Biezenstraat, en tot garage omgevormde stallingen aan de zijde van de Kapucijnenvoer.

Het ontwerp van de herenwoning, 1824 gedateerd, is van de hand van A. De Bruyn en toont een vijf traveeën brede pleingevel met links een éénlaags gebouw waarin een diensttoegang, en een hoofdgevel aan de Biezenstraat, met in de derde travee een monumentale rondboogdeur in empirestijl naast een rondboogpoort en een langgerekte tuinmuur met spiegels. Of dit ontwerp ooit uitgevoerd werd, is niet zeker: de bestaande toestand verschilt van het ontwerp, er zijn geen sporen van eventuele wijzigingen en in het archief zijn geen andere bouwaanvragen bewaard. In zijn huidige vorm: breedhuis van tweeënhalve bouwlaag onder een leien zadeldak met schild, met acht traveeën aan het Sint-Jacobsplein en drie traveeën aan de Bieststraat. De eenvoudige, bepleisterde lijstgevels worden gekenmerkt door een rondboogpoort met houten poortvleugels in de derde travee aan de pleinzijde, door beluikte vensters met hardstenen lekdrempels en afgedekte steigergaten. De gevels zijn horizontaal geleed door de plint in zandhoudende kalksteen, de cordonlijst onder de mezzanino, en de kroonlijst op klossen.

De rechthoekige tuinpoort aan de Bieststraat is gevat in een zandkalkstenen omlijsting, gevormd door oplopende pilasters onder een hoofdgestel met een kroonlijst op klossen. De daaraan palende tuinmuur met blindvensters en de stallingen werden vermoedelijk in het laatste kwart van de 19de eeuw bijgebouwd. Mogelijk dateert de polygonale uitbouw tegen de achtergevel uit dezelfde periode. De garagepoort in de stallingen aan de zijde van de Kapucijnenvoer werd in 1953 toegevoegd.

Het schrijnwerk van poorten, vensters en luiken bleef volledig bewaard.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen: beschermingsdossier (08.03.1995).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier RG 9603/9640 (bouwvergunning 18.04.1826); dossier 110682 (bouwvergunning 27.06.1953).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch ensemble [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73665 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.