erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
73621
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73621

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Goed in het straatbeeld geïntegreerde burgerwoning in neoclassicistische stijl, ontstaan uit twee eenlaagse huisjes die in 1838 met een bouwlaag verhoogd werden en in 1932 volgens het ontwerp van architect Algoet naar huidig model samengevoegd, verhoogd en verbouwd werden tot een dubbelhuis van vier traveeën op de begane grond, vijf traveeën in de bovenbouw en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel wordt getypeerd door een met pseudo-banden gecementeerde begane grond, rechthoekige vensters met geschilderde platte bandomlijstingen in de bovenbouw, doorgetrokken lekdrempels in de tweede bouwlaag, een balkon met smeedijzeren balustrade in de derde bouwlaag, en een houten tand- en kroonlijst op kleine modillons.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 347 (bouwvergunning 13.06.1838); dossier 92160 (bouwvergunning 13.06.1932).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73621 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.