erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
73610
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73610

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In 1938 door Th. Vanderstraeten ontworpen breedhuis, opgevat als een enkelhuis van twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een lijstgevel in rode baksteen die gekenmerkt wordt door een lage, hardstenen plint met keldergat - voorzien van diefijzers met geometrisch patroon -, een smalle deur in een portaal met afgeronde binnenhoek naast een breed guillotinevenster tussen getrapte penanten, en op de verdieping een bijna gevelbrede erker, opgevat als een pseudo-drielicht met tussenstijlen in de vorm van betegelde halfzuilen en getrapte penanten. De houten kroonlijst volgt de vorm van de driezijdige erker.

Het oorspronkelijk schrijnwerk met fraai glas in lood in de bovenlichten bleef bewaard, evenals de metalen deur. Later toegevoegde dakkapel.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99283 (bouwvergunning 11.08.1938).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73610 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.