Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis uit 1851, opgevat als een dubbelhuis van twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met schild, met een doorlopende lijstgevel van zeven traveeën aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat, een afgeschuinde hoektravee, en een blinde travee aan de Sint-Annastraat. De classicistisch opgevatte gevel was in oorsprong bepleisterd en is sterk horizontaal geleed door de zandkalkstenen plint met keldergaten, de registers van rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempels, en de sterk uitkragende kroonlijst boven de afgedekte steigergaten. Typerend is de symmetrische gevelopbouw, met de deurtravee als middenas, gevormd door een deur met bovenlicht - verdiept aangebracht en voorafgegaan door vier hardstenen treden tussen smeedijzeren voetenschrapers - en een bekronend balkonvenster dat eveneens verdiept in het gevelvlak ligt en gevat was in een geriemde omlijsting, waaraan enkel nog de hardstenen latei refereert. Het 19de-eeuwse schrijnwerk van de vensters bleef enkel behouden in de bovenbouw.

In 1959 werd de gevel ontpleisterd en hervoegd en werden de dakkapellen toegevoegd (L. Mispelter).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie