erfgoedobject

Villa Elisabeth

bouwkundig element
ID
73522
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73522

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Elisabeth
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Elisabeth
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaande villa in traditionele cottagestijl met voorgevel aan de Tervuursevest, gelegen in een ruime tuin met tuinmuur, garage en toegangspoort. De villa werd gebouwd in 1924 naar een ontwerp van J. Meulemans, is twee bouwlagen hoog en werd opgetrokken op een T-vormig grondplan in oranjerode baksteen met muurbanden van witte baksteen onder pannen zadeldaken met ver uitstekende houten kroonlijsten en windveren. De voorgevel aan de Tervuursevest heeft drie traveeën met op de verhoogde begane grond centraal een open houten portiek onder lessenaarsdak, geflankeerd door twee houten erkers op driehoekig grondplan. In de tweede bouwlaag balkons met rechthoekige vensterdeuren, en in het dak twee kleine houten dakkapellen onder schilddaken. De zijgevel aan de Heilige-Geeststraat heeft slechts één travee met een rechthoekig venster, een verheven schouwvolume en een dakkapel onder lessenaarsdak. De sobere achtergevels zijn voorzien van getoogde vensteropeningen.

Het houten schrijnwerk van vensters, deuren, erkers, balustrades, portieken, en luiken bleef bewaard. De garage met vierdelige houten poort heeft een zadeldak (nok loodrecht op de Heilige-Geeststraat) met houten windborden. De toegangspoort en de tuinmuur werden recent vernieuwd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 84425 (bouwvergunning 06.10.1924).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Elisabeth [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73522 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.