School Grasmushof en portierswoning

Beschrijving

In 1957 door architect Frans Delang ontworpen lagere school die in opdracht van de universiteit voor de stad Leuven gebouwd werd in ruil voor het atelier van beeldhouwer Frans Vermeylen, het huis van Ophem, de Protestantse Tempel (respectievelijk Minderboedersstraat 46, 48, en 50) en de gebouwen van de lagere gemeenteschool nummer 3 (Kapucijnenvoer 47). De school werd opgetrokken op gronden van een voormalige hoeve van de Commissie van Openbare Onderstand, gelegen tussen de Kapucijnenvoer en de hoger gelegen Heilige-Geeststraat. De hellende ontsluitingsweg met een trap naar de Heilige-Geeststraat, werd pas later openbare weg, Grasmushof genaamd (voorheen Erasmushof).

De nieuwe, moderne school is opgevat als een open structuur van aaneengeschakelde, éénlaagse paviljoenen in baksteen en beton, met ruime, goed verlichte en verluchte klaslokalen, turn- en feestzalen, en open en gesloten speelplaatsen. Het complex heeft zowel in hoogte als qua rooilijn verspringende langsvleugels in een sober modernistische vormgeving, gekenmerkt door metalen bandvensters tussen smalle muurpenanten, platte daken, en een holrond toegangspaviljoen met betonnen luifel aan de Heilige Geeststraat. Typerend is de sporthal, met gevelhoge en bijna gevelbrede glaspartij aan de zijde van de speelplaats.

Interieur. De gangen van het schoolgebouw bevinden zich aan de speelplaatszijde en zijn bijna volledig beglaasd. Intern dragen kolommen het verlaagde dak, zodat verlichting van de klassen boven de gangen mogelijk is. Typerende functionele, maar verzorgde interieurinrichting uit de jaren 1950 met cementen vloertegels, parket in de turnzaal, gele faiencetegelbekleding in het sanitair, houten binnenschrijnwerk en metalen buitenschrijnwerk. In 1973 werd de lagere klasvleugel afgesplitst en verbouwd tot kinderkribbe, de overdekte speelplaats omgevormd tot klaslokaal en kwam er een nieuwe betonnen luifel achteraan het terrein.

De portierswoning (Kapucijnenvoer 48) is opgetrokken in bruine baksteen met een natuurstenen plint, heeft een nagenoeg vierkant grondplan, en telt twee bouwlagen onder een plat dak met geprononceerde betonnen kroonlijst. Aan de achterzijde een lager volume met wintertuin en een tuinmuur met garagepoort.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 113122 (bouwvergunning 22.08.1956).
  • LAHAYE P.J., Alles gaat voorbij...maar de kerk blijft staan. Een boek over de opkomst, groei, bloei, ondergang en wederopstanding van verenigingen, scholen, kloosters, bekende figuren...in de Sint Jacobswijk te Leuven, Leuven, 2002, p. 11, 13, 287-290.
  • PEETERS M., Gids voor oud Leuven, Antwerpen, 1983, p. 130.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie