Eclectische bel-etagewoning

Beschrijving

Gaaf bewaarde, eclectische bel-etagewoning uit 1915 naar een ontwerp van G. Decock, met belendende tuin waar in 1923 aan de achterzijde een atelier werd bijgebouwd. Het enkelhuis van twee traveeën, bevat een souterrain en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met houten kroonlijst op consoles met dropmotief en is uitgewerkt in rode baksteen met muurbanden en ontlastingsbogen van witte baksteen. De als risaliet uitgewerkte venstertravee bevat een hoge hardstenen plint met spiegelboogvormig souterrainvenster, een getoogd bel-etagevenster met Frans balkon voorzien van een jugendstil getinte smeedijzeren balustrade, en wordt besloten door een tweelicht met parapet. De smalle deurtravee omvat een rechthoekige toegangsdeur in een hardstenen omlijsting en een rondboogvenster met hardstenen sluitsteen. Het atelier is opgevat als een bakstenen diephuisje van twee bouwlagen onder zadeldak met houten windveer. Van de drie traveeën bevat de middelste de toegangsdeur in een vooruitgeschoven portaal onder balkon.

De tuinmuur met fraai smeedijzeren hekwerk (1926) tussen bakstenen pijlers op hardstenen plint, werd in 1965 deels gesloopt voor een autobergplaats.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 78730 (bouwvergunning 20.05.1915, 05.11.1923, 05.07.1926), dossier 119529/6126 (bouwvergunning 09.09.1965).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie