Geheel van burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Geheel van burgerhuizen

Beschrijving

In 1909 naar ontwerp van C. Goemans opgetrokken geheel van enkelhuizen van twee (nummers 12 & 14) à drie (nummer 16) traveeën en drie bouwlagen onder een doorlopend pannen zadeldak, door middel van hardstenen gevelstenen "ANNO" "Het SPOORKEN" "1909" gedateerd en benoemd. De ietwat geknikte penantengevel wordt gekenmerkt door licht vooruitspringende risalieten, door lijnen en ontlastingsbogen in witte baksteen, door de balkons met gebuikte, gietijzeren balustrades in de tweede bouwlaag, en door de decoratieve kroonlijst op siermodillons met dropmotief. Voorts hardstenen plint met keldergaten, schouderboogvormige deuren met bovenlicht en rechthoekige vensters met doorgetrokken lekdrempels in de eerste bouwlaag, en steekboogvensters met decoratieve sluitsteen in de bovenbouw.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 71052 (bouwvergunning 12.07.1909).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie