Stadswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Rijwoningen van twee traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken, met picturaal uitgewerkte lijstgevels die gekenmerkt worden door het decoratieve spel van banden en ontlastingsbogen in gekleurde baksteen, een brede venster- en een smalle deurtravee met getoogde of rechthoekige (nummers 54-88, 106) muuropeningen, hardstenen plinten en dito lekdrempels.

Nummers 17, 23-27: werden in 1914 naar ontwerp van T. Vanderstraeten opgetrokken. De oorspronkelijke gekorniste kroonlijst op consoles met dropmotief bleef enkel bewaard in nummer 17; het oorspronkelijk houten schrijnwerk van de vensters en de paneeldeur met tandlijst bleef bewaard in nummer 23.

Nuumer 54 werd gebouwd in 1910 volgens de plannen van T. Van Dormael.

Nummers 60-80 dateren van 1911.

Nummers 105-111 werd opgetrokken naar een ontwerp van J.F. Piscador in 1912. De kroonlijsten van de zadeldaken bevinden zich boven een fries van haakse bakstenen en tussen kleine bakstenen consooltjes die de verspringing in hoogte van de panden opvangen. In nummer 107 een oude rolluikkast met beweegbare geleiders.

Nummer 106 werd eveneens ontworpen door T. Van Dormael en werd in 1911 opgetrokken.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 72345 (bouwvergunning 29.12.1910), dossier 72562 (bouwvergunning 02.02.1911), dossier 72684 (bouwvergunning 16.03.1911); dossier 74329 (bouwvergunning 12.12.1912); dossier 75767 (bouwvergunning 20.04.1914).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Van deze stadswoningen met kleurrijke bakstenen gevels werd nummer 17 gesloopt.