Winkelhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Winkelhuis in art-nouveaustijl voor eigen rekening opgetrokken door de architect Albert Gondrexon, naar een ontwerp uit 1902 (gevelinscriptie). Op de aangrenzende percelen zijde Paleisstraat, bouwde hij op hetzelfde moment twee burgerhuizen, eveneens bedoeld als opbrengsteigendom. In 1903 volgde de bouw van zijn architectenwoning op het aanpalende perceel in de Paleisstraat. Het complex behoort tot het vroege oeuvre van Gondrexon, die actief was vanaf 1895 tot zijn overlijden in 1928. Omstreeks 1900, vroeg in zijn weinig productieve loopbaan, liet hij zich opmerken met ontwerpen in gematigde art-nouveaustijl. De weinige gekende realisaties uit het interbellum, zijn veeleer traditioneel van aard.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien) met dakkapellen. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en witte natuursteen voor speklagen, het balkon, hoekblokken, sluit- en kraagstenen, lekdrempels met spuwer en topstukken. De winkelpui met door pilasters gemarkeerde zij- en privé-ingang, is opmerkelijk gevat in een brede, geknikte korfboog met sluitsteen. De door een spaarveld met hoog oplopende postamenten gemarkeerde bovenbouw, onderscheidt zich door een drielicht waarvan de ijzeren I-balk met rozetten vervat is in een waterlijst eindigend in zweepslagmotiefjes; de gebogen Frans balkon met smeedijzeren borstwering accentueert het middenvenster. Bewaard schrijnwerk met uitzondering van de inkomdeuren en het winkelraam; smeedijzeren keldertralie.