Stadswoning in vakwerkbouw

Beschrijving

Gerestaureerd huis met kern in stijl- en regelwerk, en versteende ondervernieuwing uit de 17de eeuw. In 1845 eigendom van de weduwe Piels, dagloonster. Twee traveeën van één bouwlaag in de Houtstraat, puntgevel van drie traveeën aan de Vullerstraat. Zadeldak (mechanische pannen).

Bakstenen gebouw met resten van een lage hardstenen plint in de puntgevel. Smeedijzeren muurankers met krullen. Puntgevel in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen, voorheen gepikte, thans blankhouten timmer; kapgebint met standjuk, bestaande uit twee standjukstijlen en twee standjuktussenstijlen, waarboven een kleiner standjuk met jukstijlschoren, en ten slotte een geschoorde nokstijl; een aantal regels, schoren en blokkelen aan de linkerzijde. De houten kruis- en bolkozijnen in de puntgevel zijn een reconstructie. De bakstenen ondervernieuwing is voorzien van rechthoekige vensters onder houten latei (tweede helft 19de eeuw). In de zijgevel aan de Houtstraat bleef een ontlastingsboog (twee rollagen en een platte laag) bewaard van een oudere muuropeningen. Deuren in een recent houten kozijn en met recent houtwerk. Op de hoek van de benedenverdieping, zijde Vullerstraat, een bakstenen rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.