Stadshoeve in Maasstijl

Beschrijving

Stadshoeve in Maasstijl uit het eerste kwart van de 18de eeuw, gebouwd in de hoek die de straat hier vormt. Woonhuis rechts, nok loodrecht op de straat, van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) waartegen haaks aanleunend het dienstgebouw (nok parallel aan de straat) onder zadeldak (kunstleien).

Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. het woonhuis heeft een puntgevel met aandak, topstuk en schouderstukken. Het dienstgebouw heeft een lijstgevel. Smeedijzeren muurankers met krullen. Op de benedenverdieping, rechthoekige gekoppelde vensters, oorspronkelijk beluikte (duimen) kruiskozijnen (verankerd, verwijderde kruisen), in vlakke kalkstenen omlijsting. Drieledig bolkozijn en bolkozijn in dito omlijsting met sponningbeloop en duimen op de tweede bouwlaag van respectievelijk het woonhuis en het dienstgebouw. Rechthoekige venster in vlakke, kalkstenen omlijsting in de puntgevel. Rondboogdeur in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met zware, geprofileerde druiplijst, imposten en sluitsteen. Rond bovenlicht met diefijzers en roedeverdeling in een kalkstenen omlijsting met sluitstenen.

Rondboogvormige poort in een rechthoekige verankerde kalkstenen omlijsting met imposten, sluitsteen en neuten; schampstenen; ontlastingsboog van twee rollagen en een platte laag.