Huis Jonkergouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Jonkergouw

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis met dienstgebouw. Eclectisch gebouw uit eind 19de - begin 20ste eeuw, het eerste in de Koning Albertlaan gebouwde huis.

Bakstenen gebouw met gecementeerde banden onder zadeldak (mechanische pannen). Het woonhuis is een breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen. Dakkapel met afgewolfd dak (leien). Dakvenster in een puntvormige gevelverhoging afgewerkt met houten windbord. Lijstgevel met houten kroonlijst. Gecementeerde hoekbanden. Rechthoekige vensters in gecementeerde omlijsting; rechthoekig balkon met smeedijzeren balkonleuning op de bel-etage. Rechthoekige deur in hardstenen omlijsting.

In het dienstgebouw een korfboogpoort in een gecementeerde omlijsting. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen.

• HENDRICKX-GODELAINE M., Vervlogen glorie van trein en tram te Maaseik, Maaseik, 1990, nr. 45.