Hoeve De Hoogte

Beschrijving

U-vormige hoeve met mogelijk oude kern; de situatie op de Ferrariskaart (1771-77) is niet duidelijk. Aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845) in haar huidige vorm. Gebouwd door Martin Gessler, schilder te Maaseik, in 1825.

Woonhuis in de oostvleugel, aan straatzijde; ertegenover de schuur; beide vleugels met elkaar verbonden door de stalvleugel, ten zuiden. Het woonhuis is een breedhuis van het dubbelhuistype; opkamer in de twee rechtertraveeën. Bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel onder zadeldak (kunstleien), met smeedijzeren windwijzer met jaartal 18 [..]. Rechte smeedijzeren muurankers. Getoogde muuropeningen. Zijgevels met aandaken. In de rechterzijgevel een gevelsteen met initialen: M.G. (Martin Gessler) C.H./1825; eronder een hart.

De langschuur was oorspronkelijk een dwarsschuur. Witgekalkt bakstenen gebouw onder zadeldak (mechanische pannen); gecementeerde plint. Gedichte korfboogpoort. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk; recente, rechthoekige schuurpoort onder houten latei. De stal is volledig verbouwd. Recente, grootschalige dienstgebouwen achteraan aansluitend op de hoeve.