Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Jean J.M. Van der Linden, naar een ontwerp door Heliodore Leclef uit 1871. Het gebouw is representatief voor het late, klassiek geïnspireerde oeuvre van de architect, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn gekende realisaties in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten op de Frankrijklei, eveneens daterend uit 1871. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen.

Voornaam rijhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hoge arduinen sokkel, geblokte begane grond, brede puilijst, kordons en doorlopende lekdrempels. Drie middentraveeën uitgewerkt als risaliet, gemarkeerd door een balkon met doorgetrokken balustrade op zware consoles en deurvensters in entablement. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, met bewerkte sleutels in het risaliet. Oorspronkelijk rondboogvormige koetspoort in de linker travee, verbouwd bij de opsplitsing van het hotel tot twee woningen waarvoor twee gekoppelde deuren werden ingebracht. Met het aanpalende herenhuis Mechelsesteenweg 66 gesloopt in 1988, voor de bouw van een kantoorcomplex.