Pastorie van de Heilige-Geestkerk

Beschrijving

Pastorie in neotraditionele stijl, opgetrokken in opdracht van de Kerkfabriek van de Heilige-Geestparochie, naar een ontwerp door de architect Jos. Evrard uit 1933. De bouw door de aannemer Van Beirs & Zonen uit Lier werd aangevat in maart 1934, en voltooid in de loop van 1935. Het gebouw leunt tegen de zuidzijde van de Heilige-Geestkerk aan, waarmee het naar vormgeving en materiaalgebruik een harmonisch geheel vormt.

Jos. Evrard, die actief was van kort vóór 1900 tot eind jaren 1940, maakte naam met een behoudende architectuur. Tot zijn religieuze oeuvre behoren de neogotische Sint-Lambertuskerk uit 1910-1913 in de Lange Lobroekstraat en de Heilige-Geestkerk uit 1927-1931. Tijdens het interbellum realiseerde hij verder vooral burgerhuizen in beaux-artsstijl en traditionalistische wederopbouwpanden.

Met een gevelbreedte van twee traveeën, omvat het rijhuis drie bouwlagen onder een combinatie van een plat en een afgeschuind zadeldak met de nok loodrecht op de straat. Het gebouw is opgetrokken uit rode baksteenbouw met een mozaïekverband in de geveltop, en gebruik van hardsteen voor de plint, deur- en vensterkozijnen, speklagen, hoekblokken, dekstenen en de attiekbalustrade. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet met een puntgevel op schouderstukken, daar waar de lagere, door een attiekbalustrade bekroonde portaaltravee de overgang vormt naar de traptoren van het kerkgebouw. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van enkele en dubbele kruiskozijnen, klooster- en bolkozijnen, en een vlak omlijst, rechthoekig portaal met bovenlicht. Het Onze-Lieve-Vrouwebeeld door de beeldhouwer Bruno Gerrits op de hoek, met een hardstenen sokkel, baldakijn en een smeedijzeren lantaarn, dateert van 1936 of later. Het vernist houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard.

Volgens de bouwplannen omvat de plattegrond op de begane grond de spreekkamer en de keuken, geflankeerd door de vestibule met wachtkamer die toegang biedt tot de kerk, de zijdelings ingeplante traphal en de vestiaire; een éénlaagse aanbouw fungeert als (vergader)zaal. De eerste verdieping biedt ruimte aan de bibliotheek, de zitkamer en slaapkamer, de tweede verdieping aan twee overige slaapkamers, een (berg)kamer en de badkamer.

• Provincie-archief Antwerpen, Antwerpen, Pastorieën, Heilige Geest, dossier 2.