Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Jos Thijssen-Peeters, naar een ontwerp door de architect Gustave Fierens uit 1912. In opdracht van Thijssen-Peeters ontwierp Fierens tussen 1908 en 1914 minstens een twaalftal burgerhuizen in Antwerpen, telkens bedoeld als vastgoedinvestering. Zoals ook dit pand beantwoorden de meeste van deze huizen aan een standaardtypologie. Een viertal woningen, waaronder de aanpalende gekoppelde burgerhuizen op de hoek van de Markgravelei en de Van Putlei en het hoekhuis van de Bosmanslei met de Jan Van Rijswijcklaan, onderscheiden zich door een voornaam, monumentaal cachet met een sculpturale ornamentatie. In deze vroege fase van zijn loopbaan paste Fierens in zijn ontwerpen zowel een conventioneel eclectisch idioom toe, als een hoogst decoratieve art-nouveaustijl. Tijdens het interbellum evolueerde de architect vervolgens naar een zakelijk modernisme, met belangrijke realisaties in de sociale woningbouw.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien); de bouwplannen vermelden een zadeldak. Zoals de quasi gelijktijdig opgetrokken aanpalende woningen, heeft de lijstgevel een volledig natuurstenen parement, op een arduinen plint. Regelmatig van opbouw en afgewerkt met een klassiek hoofdgestel, legt de symmetrische gevelcompositie de klemtoon op de middenas door middel van balkons. Vanaf de puilijst worden de bovenverdiepingen geritmeerd door kolossale rondbooglisenen met imposten. De borstweringen zijn versierd met draperieën op de eerste, en jaarstenen ANNO 1912 op de tweede verdieping. Het houten schrijnwerk van de deur, de vensters en de dakkapellen is bewaard, evenals de keldertralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van de burgerwoning, die uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Volgens de bouwplannen wordt de enfilade van salon, eetkamer en veranda, op de begane grond geflankeerd door de vestibule, het trappenhuis en de keuken. De bovenverdiepingen omvatten een voor- en een achterkamer, met secundaire vertrekken in de achterbouw.