Herenhuis en voormalige brouwerij De Ram

Voormalige brouwerij "De Ram", later "De Gulden Arent".

Herenwoning met oudere kern die in oorsprong voorzien was van een twee bouwlagen hoge gevel in traditionele bak- en zandsteenstijl, gekenmerkt door een monumentale rondboogpoort uiterst rechts in de gevel, een hoge zandstenen plint en een centrale, getrapte dakkapel. De bestaande toestand is het resultaat van aanpassingswerken in 1853: een bepleisterde lijstgevel in neoclassicistische stijl, voorzien van een rechthoekige poort, verhoogd met een mezzanino en horizontaal geleed door registers van vensters met hardstenen lekdrempels. Achtergevel in traditionele bak- en zandsteenstijl, met gecementeerde plint, negblokomlijsting rond de voormalige kruis- en kloostervensters, speklagen, steigergaten en muurankers met kram en krul. De kroonlijst met siermodillons werd waarschijnlijk in 1853 toegevoegd, toen ook de gevel bepleisterd werd (heden verwijderd), analoog met de voorgevel. Een recente tuinkamer haaks op de achtergevel verbindt de woning met een tuinpaviljoen uit de jaren 1920, voorzien van afgeronde hoeken en een dakterras met klassieke balustrade.

Interieur. Koetsdoorgang met rijk stucwerk, gevormd door een lambrisering met cassetten en spiegels met schijfmotieven, gevat tussen pilasters met diamantkoppen en gegroefde schachten. Zowel de oorspronkelijke planindeling, als de structuur van moer- en kinderbalken, de 17de-eeuwse trappaal en enkele kamers met troggewelfjes bleven bewaard. Keuken met glazuurtegels en fraai tegeltableau boven de schouw. De 19de-eeuwse parketten (eetkamer, salon); haardboezem (salon), schouwschildering en -spiegel (salon) en imitatie-cordobaleer (eetkamer) zijn afkomstig uit het huis Lints-Sterckx (Brusselsestraat 136-140, gesloopt in 1942).

Achter het woonhuis was van het midden van de 18de tot het midden van de 19de eeuw brouwerij "De Ram", later "De Gulden Arent" gevestigd. De gebouwen, die ter hoogte van het Handbooghof tot aan de Dijle reikten, werden rond 1840 herbestemd tot zeepziederij (eigenaar Jacqmotte) en in 1853 gedeeltelijk aangepast naar ontwerp van F. Smeesters. Het L-vormig complex bestaat uit een langgerekte, gekaleide stalvleugel van dertien traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder een rood pannen zadeldak, naast een hogere vleugel van negen traveeën en vijfenhalve bouwlaag, eveneens onder een rood pannen zadeldak. Beide vleugels worden sterk geritmeerd door de lage bouwlagen met nagenoeg rechthoekige vensteropeningen. Typerend in de hoge vleugel zijn de luipoorten, het luiwerk en de luikap boven de poortopening. Hardstenen gedenkplaat met opschrift "GELYD DOOR CJF VERSLUYSEN 16 MEY 1829" in de stallingen. Houtschuur met houten vakwerkspant achter het industriële complex.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 12488 (bouwvergunning 15.07.1852).
  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen Vlaams-Brabant, Leuven: Archief Monumenten en Landschappen, Brouwersstraat.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie