Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis volgens kadaster gebouwd in 1899 door Pieter Laroye-Vermeiren, handelaar uit Oostende. Onderdeel van ensemble belle-epoqueburgerhuizen nummers 37-45.

Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak (pannen). Lijstgevel van typerende, bruinrode geglazuurde bakstenen afgewisseld met lichtblauwe en donkerbruine bakstenen voor onder meer horizontale banden, omlijstingen, ontlastingsbogen, borstweringen en boogvelden. Geprofileerde plint van arduin. Souterrain met grote kelderopening onder ijzeren I-balk met rozetten. Breed vensterrisaliet overkragend vanaf derde bouwlaag en oplopend in schoudergevel met overhoeks topstuk, gemarkeerd door rechthoekige vernieuwde erker op geprofileerde consoles en met bekronende gietijzeren balkonleuning. Kroonlijst op consoles (geschilderd). Rechthoekige muuropeningen onder boogvelden; vernieuwd schrijnwerk. Rechtertravee als trappenhuis, met vleugeldeur, deels beglaasd en met gestileerd gietijzeren hekwerk, voorzien van entablement en rondbogig bovenlicht.

Interieur. Inkom met marmeren trap. Behouden indeling van achter elkaar gelegen vertrekken met onder meer marmeren schouwen en stucplafonds. Bewaard houtwerk van onder meer plankenvloeren en trap.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1897/20, 1898/15, 1898/33, 1899/25, 1900/24, 1930/107, 1977/34.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Oostende, artikels 1228, 4172, 4174, 4364, 5465, 8272.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda