Neoclassicistisch herenhuis

Half vrijstaande herenwoning gebouwd in 1861 in neoclassicistische stijl.

Ter hoogte van de brug over het kanaal beeldbepalende statige woning, in oorsprong eigendom van de Oostendse blekersbaas Franciscus Maes-Declercq. De woning wordt opgetrokken in 1861, en in 1878 voorzien van talrijke nieuwe bedrijfsgebouwen op het achtergelegen perceel, waaronder een was- en een strijkhuis. Deze gebouwen worden in 1886 uitgebreid tot een stoomblekerij. De zoon van Franciscus Maes, Frans Maes, neemt begin 20ste eeuw de zaak over: hij breidt de stoomblekerij aanzienlijk uit. In 1934 worden de nutsgebouwen verbouwd en deels afgebroken; de achterbouw van het woonhuis wordt vervangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de bedrijfsgebouwen zwaar beschadigd, ook de aanbouw achteraan het woonhuis loopt schade op. In 1946 worden de puinen in de tuin geruimd, in 1949 is het huis hersteld.

De woning is gebouwd op een prominente plaats in het vroegere Bredene-Sas, vlakbij de brug over het kanaal Brugge-Oostende.

Onderkelderd breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een zwart pannen schilddak. Statige lijstgevel met plint en volledig parement van arduin, bekroond door een houten kroonlijst op klossen met bolornament, waaronder een rechte tandlijst. Getoogde kelderopeningen; rechthoekige vensteropeningen, beneden vlak omlijst en voorzien van een gietijzeren leuning met rozen, op de verdieping met een geriemde omlijsting versierd met oren en een uitgewerkte sluitsteen. Bewaard schrijnwerk, zijnde T-vensters. Rechtertravee geaccentueerd door rondbogige koetspoort waarboven een balkon. Poortdoorgang met vlakke omlijsting, voorzien van sluitsteen en schamppalen waarin een voetschraper; poort is een fraaie beglaasde gietijzeren vleugeldeur. Balkondeur met geriemde omlijsting met sluitsteen waarin de bouwdatum "1861", waarboven fronton; balkon op uitgewerkte consoles met eenvoudige vernieuwde ijzeren balustrade. Linker zijgevel is bekleed met bitumen beschieting.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Bredene 1, 1861/1, 1878/5, 1885/7, 1886/5, 1907/2, 1911/1, 1926/4, 1934/1, 1940/2, 1946/4, 1950/3, 1963/3, 1990/2.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Leggers, Bredene 1, artikels 249, 2592/1-5.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda