Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Beeldbepalend neoclassicistisch pand dat in 1852 werd opgetrokken door A. Obozinski, die er een bekende wijn- en likeurhandelszaak open hield en ook hofleverancier was. Naderhand zouden zich hier de paters Servieten van Maria vestigen en sinds 1979 is het betrokken door "Ets. Brunar - Wijnen Huis gesticht in 1740" (zie de gevelplaten), die voordien hun zaak uitbaatten in de Blijde Inkomststraat nummer 11.

De ruime herenwoning met dubbelhuisopstand, waarvoor het ontwerp de signatuur draagt van architect P. Verheyden(?), telt drie bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. De lijstgevel valt op door zijn strak voorkomen en zijn nadrukkelijk gearticuleerde opbouw. Meer bepaald door het contrast van de lichtgrijs geschilderde bepleistering voor de effen gevelpartijen en de blauwe hardsteen voor de plint, parementgedeelten en het lijstwerk. Verder door de cordongeleding als duidelijke scheiding tussen de beneden- en bovenbouw en de verticaliserende, risalietvormig uitgewerkte brede vensterpartij met belijnende imitatiebanden beneden en kettingbegrenzing op de bovenverdieping. De brede deur en de rechthoekige, op de bovenste bouwlaag nagenoeg vierkante, vensters zijn gevat in een geprofileerde omlijsting en behielden nog hun origineel schrijnwerk. In de geaccentueerde travee is het deurvenster van de bel-etage extra gemarkeerd door een druiplijst en een balusterbalkon, beide op consoles. Het geheel wordt afgelijnd door een geleed cordon onder een inmiddels vernieuwde kroonlijst.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 11322 (bouwvergunning 15.03.1852).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie