Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de uit Luik afkomstige juffrouw A. Joors. Uit de twee bouwaanvragen die in 1907 met drie maanden tussentijd voor dit pand werden ingediend, blijkt dat het ontwerp in eerste instantie aan Adolphe Van Coppernolle moet worden toegeschreven. Om een onbekende reden verbrak juffrouw Joors de samenwerking met de architect, en diende de bouwplannen vervolgens in licht vereenvoudigde vorm opnieuw in, nu gesigneerd door een andere architect of aannemer die niet kon worden geïdentificeerd. Voor Van Coppernolle, die nog maar enkele jaren als architect actief was, behoort het ontwerp Joors tot zijn vroege oeuvre. Vóór de Eerste Wereldoorlog liet hij zich evenzeer opmerken met realisaties in een gematigde art-nouveaustijl.

De rijwoning met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën telt drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, wordt de pui als sokkel geaccentueerd door een arduinen parement met schijnvoegen. Deze steensoort werd eveneens gebruikt voor structurele onderdelen als balkons, lateien en vensterposten. In overeenstemming met de opdeling in hoofd- en nevenruimten van het interieur, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door drielichten en zware balkons met een balustrade. Het geveldecor is verder beperkt tot stucreliëfs, die op de borstweringen musicerende putti rond een bloemenkorf verbeelden, en in de boogvelden uit ranken met een leeuwenkop bestaan. Het schrijnwerk van de deur en vensters is vernieuwd.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de enfilade van salon, eetkamer en veranda zoals gebruikelijk geflankeerd door de vestibule, het trappenhuis en de keuken. De bovenverdiepingen omvatten vermoedelijk een of twee voorkamers en een achterkamer, met de badkamer of een 'cabinet de toilette' in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1907#507 en 1907#1064.