Winkelhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de slager J. Pensaert, naar een ontwerp door de architect Jules Dries uit 1913. Het gebouw onderging begin jaren 1980 een eigentijdse renovatie met respect voor de oorspronkelijke gevelordonnantie, waarbij de pui, het schrijnwerk, de borstweringen en de dakverdieping werden vernieuwd.

Jules Dries, wiens loopbaan eind jaren 1890 van start ging, realiseerde rond de eeuwwisseling een groot aantal burgerhuizen in conventionele neoclassicistische stijl, met name in de wijk Zuid. Tijdens de jaren 1910 paste hij simultaan met de klassiek georiënteerde beaux-artsstijl en een gematigde art-nouveaustijl toe, waarvan het winkelhuis Henderickx verderop in de straat een representatief voorbeeld is. Tot zijn belangrijkste realisaties uit deze periode behoort de music-hall en bioscoop uit 1914 in de Quellinstraat, bekend als Cinema Eden of Ciné Quellin.

Met een gevelbreedte van drie traveeën telt de rijwoning vier bouwlagen onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel met een vandaag beschilderde bepleistering in simili-natuursteen, rustte oorspronkelijk op een winkelpui uit arduin. Doorbroken door oplopende drielichten in boogvorm, wordt de bovenbouw geflankeerd door kolossale pilasters. De alternerend gevelbrede en centrale balkons op consoles, hadden oorspronkelijk smeed- of gietijzeren borstweringen. Ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl, bestaat het geveldecor uit medaillons, guirlandes en chutes.

Op de begane grond flankeert de privé-inkom de winkelruimte, waarbij volgens de bouwplannen een (woon)kamer, een veranda met bovenlicht en het overdekte terras aansluiten. De keuken en het pomphuis nemen de smalle achterbouw in. De drie bovenverdiepingen vormen huurwoningen, die uit een suite van een voorkamer en een achterkamer bestaan, met een derde kamer en de keuken in de achterbouw. Mansardekamers en de zolder nemen het dakniveau in.