Winkel- woonhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel- woonhuizen

Beschrijving

Opgetrokken als winkel- woonhuizen, beide in 1920 ontworpen door architect G. Sterckx (vermeld op de bovenpenanten). Historiserende wederopbouwarchitectuur met voorgevels voorzien van een natuurstenen parement en stilistisch geïnspireerd op de barok. Geordonneerde opbouw met karakteristiek verticaal en horizontaal lijnenspel door de pilastergeleding en de entablementen, kordons en balusterleuningen. Gevarieerde venstervormen met behouden schrijnwerk en rijk uitgewerkte halsvormige gevelbekroningen. In nummer 1 staat de huisnaam "DE GOUDE FONTEIN" vermeld op de spiegels en afgebeeld in de top; in nummer 3 figureert het jaartal 1921 onder het pseudo-boogfronton. Winkelpui met nog behouden omlijsting in nummer 1, totaal verbouwd in nummer 3.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 77120 (bouwergunning 20.09.1920); 79646 (bouwvergunning 04.10.1920).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie