Woonwinkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan

Beschrijving

Op een banderol ter hoogte van de tweede bouwlaag gedateerd 1920 en op de linkse benedenpilaster gesigneerd "G. DECOCK-ARCHITECTE", heropgebouwd winkel- woonhuis met op ontwerp privé-ingang links en winkeldeur rechts van de vitrine. Stijlvolle voorgevel met coloristisch materiaalgebruik - rode baksteen, witte natuursteen en blauwe hardsteen - en vormentaal en ornamentiek geënt op de renaissance. Kolossale pilasterritmering, spaarvelden en bredere venstertravee geaccentueerd door een balusterbalkon en uitlopend in een tweeledige topconstructie. Verder typisch decor met onder meer diamantkoppen, bolornamenten, cartouches en al of niet gebroken frontons. Voormalige privé-, heden winkelingang met ijzeren traliewerk binnen een sierlijke rondboogomlijsting, aangepaste winkelpui binnen de nog behouden korfbogige gelijkaardige omlijsting.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79347 (bouwvergunning 11.06.1920).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie