Handelspand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan

Beschrijving

In opdracht van de boekbinderij en drukkerij W. Haak (eertijds gevestigd in de Standonckstraat) naar ontwerp van architect L. Corthouts gebouwd in 1920-1921, met boekhandel en atelier op de begane grond en woonfunctie op de bovenverdiepingen. Wederopbouwarchitectuur in baksteen met verwerking van natuursteen, gekenmerkt door een uitgesproken inbreng van eigentijdse elementen, aanleunend bij de art deco. Lisenengevel met opwaarts versmallende vensterordonnantie - opeenvolgend drielichten, vierkante en rechthoekige vensters -, gestileerde motieven voor de omlijstingen en bekroningen en een gevelaflijning door een getrapt fries en karakteristiek uitgewerkt hoofdgestel. Beglaasde erkers onder sierlijke balkonleuningen markeerden voorheen de vensterpartijen. Winkelpui gemoderniseerd.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79939 (bouwvergunning 20.09.1920).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie