erfgoedobject

Ensemble van woonwinkelhuizen

bouwkundig element
ID
72680
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72680

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van twee in spiegelbeeld opgestelde winkel-woonhuizen met jaarstenen 1914/1921, door architecten L. Spéder en J. Vanderveken ontworpen met tweemaal twee bouwlagen en twee traveeën.

Historiserende wederopbouwarchitectuur van bak- en natuursteen, opgevat als een geïnterpreteerde benadering van traditionele halsgevels met pilasterbegrenzing in combinatie met een uitgesproken eigentijdse inbreng onder meer in de driezijdige vormgeving van het raamwerk op de tweede verdieping en de gestileerde motieven in het decor. Nog gaaf bewaarde winkelpui-indeling in nummer 48, deels aangepast in nummer 46.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79714 (bouwvergunning 14.03.1921).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van woonwinkelhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72680 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.