Hoekhuis Vital Decosterstraat

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Vital Decosterstraat

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan

Beschrijving

Afgeschuind hoekhuis met de Vital Decosterstraat, drie bouwlagen hoog en in totaal acht traveeën onder een mansardebedaking. Opgetrokken als winkel-woonhuis naar ontwerp van architect G. Decock, in een cartouche in de gevel 1922 gedateerd.

Historiserende wederopbouwarchitectuur met predominant neo-Vlaamserenaissance-uitzicht, gekenmerkt door het contrasterende materialengebruik met toepassing van muurbanden en cordons en door de karakteristieke vorm- en decorelementen als de omlijstingen van de bel-etagevensters en de inkomdeur met pilasters, frontons en wortelmotieven, de rondbogige bovenvensters met diamantkopsleutels en de bekronende halsvormige topconstructies in de hoektravee en aan de Bondgenotenlaan. In 1946 onderging de pui een aantal wijzigingen, onder meer door de verbreding van de boogomlijstingen zie huidig uitzicht.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79103 (bouwvergunning 19.06.1922); dossier 105.117 (bouwvergunning 14.08.1946).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie