Heropgebouwd woonwinkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heropgebouwd woonwinkelhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan

Beschrijving

Heropgebouwd winkel-woonhuis met geknikte voorgevel, door architect G. Decock in 1923 ontworpen voor de Zwitsers eigenaar H. Sandoz. De schildvormige gevelstenen zouden refereren naar het "Oeuvre Suisse Belge", dat na de oorlogsteisteringen de oprichting van een voorlopige noodwinkel financierde. Sobere met natuursteen beklede opstand die stilistisch vaag en op een geïnterpreteerde wijze teruggrijpt naar de 18de-eeuwse Franse Lodewijkstijlen, onder meer wat betreft de venstervormen - op de hoofdverdieping uitgewerkt als bow windows - en ijzeren balkonleuningen, het spiegeldecor en de omlijsting van de dakvensters. Voorts bewaard schrijnwerk en deels aangepaste pui.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79602 (bouwvergunning 14.05.1923).
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven weleer. De Nieuwe Bovenstad: tussen "Statiestraat" en Tiensestraat, deel 2, Leuven, 1986, fig. 20c en 22b.
  • UYTTERHOEVEN R., Nostalgia Lovaniensis, Leuven, 2000, p. 35.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie