Burgerhuizen ontworpen door F. Baeb

Beschrijving

Vergund in 1930 en ontworpen door architect F. Baeb, drie bouwlagen hoge art-deco-getinte rijwoningen. Oorspronkelijk opgetrokken als twee aan twee gekoppelde woningen samen met het nummer 10, dat echter in een recente periode werd gesloopt; nummer 14 en 16 zijn in spiegelbeeld opgesteld.

Bakstenen gevels met gebruik van natuursteen, blauwe hardsteen en cementbepleistering. Typische vormgeving en ornamentiek met lisenen, reliëfbanden, gelede muurdammen en hoekige balkons, meer uitgesproken in nummer 12 zie de geknikte deuromlijsting, de decoratief uitgewerkte ijzeren balkonleuning en het bakstenen metselwerk op de bovenste borstwering. Nog grotendeels behouden origineel houtwerk in nummers 14 en 16.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier91309, 88604 en 88690 (bouwvergunning 03.10.1930).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie