Modernistische burgerhuis

Beschrijving

Vergund in 1938 en ontworpen door architect F. Lefever (zie signatuur in de plint), modernistische woning met art-deco-invloeden, drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Boven de arduinen plint is de gevel opgetrokken uit geel baksteenmetselwerk, in combinatie met beton, natuursteen en similibepleistering voor omlijstingen en afwerking. Het geheel vertoont een symmetrische compositie bepaald door de driedelige opbouw en planindeling, met brede inkompartij in de middenas. Als benadrukking een spel van horizontale en verticale accenten bekomen door de licht verzonken en uitspringende gevelvlakken, de overhoekse erkeruitbouwen, de doorgetrokken brede lateien en verbonden omlijstingen, de balkonbekroningen met typerende buisleuningen en bolornamenten en het nog originele houten schrijnwerk en smeedijzerwerk in poort en vensters, met karakteristiek lineair roedepatroon en gekleurd glas in lood.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 99256 (bouwvergunning 22.08.1938).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie