erfgoedobject

Stadswoning ontworpen door F. Vanderperre

bouwkundig element
ID
72637
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72637

Juridische gevolgen

Beschrijving

Door architect F. Vanderperre in 1877 ontworpen in een neoclassicistisch getinte eclectische stijl, drie bouwlagen hoog enkelhuis van twee traveeën met bepleisterde lijstgevel voorzien van een hardstenen sokkel.

Opbouw en uitwerking worden bepaald door het horizontale en verticale lijnenspel van de meerledige brede cordons, hoofdgestellen en gevelbreed balkon met sierlijke leuning en de composiete hoekpilasters die de bovenbouw begrenzen, en op het gevelontwerp een driehoekig fronton schragen. Pui-omlijsting in risaliet; nog bewaard houtwerk in deur en vensters, beneden voorzien van luiken.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 31691 (bouwvergunning 15.10.1877).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning ontworpen door F. Vanderperre [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72637 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.