erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
72634
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72634

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enkelhuizen van drie bouwlagen en twee tot drie traveeën onder zadeldak: voor nummer 43 dateert de bouwvergunning van 1873, nummer 51 werd opgetrokken in 1883 naast het toen reeds bestaande nummer 49.

Verwante rijhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels met neoclassicistisch uitzicht, gekenmerkt door een hardstenen sokkelvormende onderbouw met keldergaten, een horizontale geleding door imitatiebanden en cordons en markerende balkons met ijzeren hek. Vlak omlijste rechthoekige deuren en benedenvensters - verbreed in nummer 49 -, bovenvensters in geriemde rechthoekige en licht getoogde omlijstingen, al of niet voorzien van oren en met bladwerk- of festoensleutel. Iets rijker decor in nummer 4, zie bijkomend onder de lekdrempels de consooltjes op de onderste en de panelen op de bovenste bouwlaag en de bewerkte consoles van de nog behouden kroonlijst met tandlijst. Vernieuwde kroonlijsten in nummers 49 en 51.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 25424 (bouwvergunning 17.11.1873); dossier 40448 (bouwvergunning 16.02.1883).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72634 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.