erfgoedobject

Tweegezinswoning in modernistische stijl

bouwkundig element
ID
72612
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72612

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar de plannen van architect L. Van Roy in 1950 gebouwde dubbelwoonst in modernistische stijl van drie bouwlagen onder een plat dak. Beide gevels zijn opgetrokken in platte gele baksteen in halfsteens verband met geaccentueerde lintvoegen tussen een plint en een dakrand uit blauwe steen en hebben een verheven bovenbouw met afgeronde hoeken en grote rechthoekige vensterpartijen tussen kunststenen dammen, in nummer 54 echter opgedeeld in een brede venster- en smallere deurtravee.

De hoogte van de plint, dakrand en de doorlopende boven- en onderdorpels van de vensteropeningen is in beide gevels gelijk hetgeen uniformiserend en horizontaliserend werkt. Op de begane grond, binnen een volledig omlopende hardstenen omlijsting, telkens een verdiepte inkomportiek met afgeronde of afgeschuinde hoek en een groot venster, in nummer 56 uitgebreid met een garagepoort onder luifel en bovenlicht. Sober en fijn metalen schrijnwerk in nummer 56.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 107751 (bouwvergunning 03.02.1950), dossier 107752 (bouwvergunning 01.02.1950).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tweegezinswoning in modernistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72612 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.