Burgerwoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoningen

Beschrijving

Tussen 1899 en 1901 deels naar ontwerp van G. Decock (nummers 59-65) in baksteen opgetrokken burgerwoningen, opgevat als enkelhuizen van twee traveeën en doorgaans drie bouwlagen, met neoclassicistische lijstgevels die gekenmerkt worden door een picturaal spel van gesinterde en witte baksteen, blauwe hardsteen en zandsteen voor speklagen, hoekblokken, sluitstenen, ontlastingsbogen en deuromlijstingen. De rechtertravee in nummers 57-63 werd risalietvormig uitgewerkt en voorzien van een balkon op voluutconsoles met een gietijzeren balustrade. Een rijk uitgewerkte kroonlijst op sierlijke modillons - in nummer 49 en 65 vervangen door een bakgoot - vormt de overgang naar het zadeldak met dakvensters, recent toegevoegd in nummers 49, 57 en 63, en als puntgevel uitgewerkt met schouderstukken en een overhoeks geplaatste top in numemrs 63 en 65, met een gevelsteen gedateerd "1901".

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 61878 (bouwvergunning 12.07.1899), dossier 61932 (bouwvergunning 05.10.1899), dossier 62990 (bouwvergunning 25.02.1901).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie